Invoer aangifte is als een paspoort van je goederen

Net zoals met mensen moet je bij goederen die je naar het buitenland wilt verslepen wel kunnen aantonen waar deze vandaan komen. Sommige landen zijn namelijk niet zo dol op spullen die afkomstig zijn uit oorden waar ze geen al te beste verhoudingen mee hebben. Als je elke dag met zo’n invoer aangifte werkt weet je dus niet alleen voor welke landen deze regels gelden, maar ook veel over politieke spanningen in de hele wereld. Niet gek dus dat al onze mensen zo goed op de hoogte zijn van het laatste nieuws.

Zo’n paspoort voor je spullen heet een certificaat van oorsprong. Dat is een papier dat we ten alle tijden aan een chauffeur moeten meegeven en dat vergeten we nooit. Mochten we het om welke reden dan ook toch een keer vergeten dan denkt de chauffeur er zelf wel aan, want hij moet er juist niet aan denken om zonder certificaat van oorsprong ergens aan een grenspost te staan. Zeker niet in een land waar je de taal niet spreekt en de mensen allemaal een norse uitdrukking op hun hoofden hebben staan. Tijd dus om snel een certificaat van oorsprong en een invoer aangifte voor je in elkaar te draaien zodat de chauffeur direct verder kan.

Zekerheid kopen met een invoer aangifte

En als je spullen met een invoer aangifte naar Nederland haalt heb je in de meeste gevallen ook zo’n papier nodig. Maar daar hebben we nu wel genoeg over verteld. Laten we het nu eens over ons douane entrepot hebben. Dat is namelijk een bepaalde faciliteit die u veel geld kan besparen. Een douane entrepot zet je goederen namelijk in de wacht, zodat je ze pas hoeft te importeren als je ze nodig hebt. Op papier dan, tenminste. En een goede ondernemer heeft dan direct in de gaten dat het voordeel is dat je ook nog niet direct invoerrechten hoeft te betalen. Handig!