Kan je een reisovereenkomst ontbinden?

Vorig jaar heb je de vakantie al gepland voor dit jaar. Nog maar een paar maandjes te gaan en je vliegt er heen. Maar ineens krijg je bericht van de reisorganisatie dat de reis niet door gaat. Waarom? Omdat er te weinig aanmeldingen zijn voor de vakantie. En nu? Wat kan je doen?

Wat houdt een reisovereenkomst in?

Een reisovereenkomst is de getekende overeenkomst tussen jou en de reisorganisator. Jullie tekenen hier voor afspraken zoals vervoer, verblijf en duur. De wet vindt dat een reis langer dan 24 moet duren en diensten zoals vervoer, verblijf en een andere toeristische dienst moet aanbieden.

Opzegging door de reisorganisatie

Wanneer de organisatie opzegt, moeten ze wel een andere reis aanbieden. Deze moet dezelfde kwaliteiten bevatten en aan jouw eisen voldoen. Wanneer er geleden schade is, moet de organisatie dit vergoeden.

Wanneer kan jij opzeggen?

Vaak heb je een opzegtermijn. Wanneer je netjes opzegt in de aangewezen opzegtermijn is er niets aan de hand. Wanneer je opzegt in een situatie met omstandigheden die niet jouw schuld zijn, heb je recht op teruggave van de reissom. Ben je al op reis? Dan krijg je een gedeelte terug.

Hoogte annuleringskosten

De meeste reisorganisaties hebben een vergelijkbare regeling hierin. Het is redelijk logisch dat wanneer jij opzegt op de dag van vertrek, dat je de gehele reissom moet betalen. Hoe eerder je opzegt, hoe meer geld je terugkrijgt.

Schadevergoeding

Wanneer de reisorganisatie tekort is geschoten in jouw vakantie en dit valt aan hen te verwijten, dan kan je aanspraak maken op een schadevergoeding. Vaak wordt er een percentage van de reissom gegeven.

Geschil

Wanneer er onenigheid ontstaan is met jouw reisorganisatie, probeer er dan eerst zelf uit te komen. Wanneer je er niet uitkomt, is het handig om een advocaat in te schakelen. Bijvoorbeeld een advocaat contractenrecht.