Fietsvierdaagsen; een populair evenement in Nederland

Een razend populair evenement in Nederland is de fietsvierdaagse, ofwel fiets4daagse. Vier dagen achter elkaar fietsen door de mooiste streken en gebieden van Nederland. Dat klinkt bij de fanatieke recreatieve fietser als muziek in de oren. Nederland beschikt over ruim 35.000 kilometer aan fietspaden. Over al deze fietspaden worden vele fietsroutes uitgestippeld, ook voor alle fietsvierdaagsen die in ons land georganiseerd worden. In 2018 werden er ruim 65 fietsvierdaagsen georganiseerd. De meeste fietsvierdaagsen werden georganiseerd in de provincies Overijssel en Gelderland. Ook de provincies Noord-Brabant, Friesland en Drenthe waren sterk vertegenwoordigd.

Grootste fietsvierdaagse van Nederland

Het grootste fietsevenement van Nederland is ‘Regiobank Drentse Fiets4Daagse’. Dit evenement trekt jaarlijks ongeveer 12.000 mensen aan. In 2018 fietsten ruim 11.000 deelnemers mee. Deelnemers komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit omringende landen zoals België en Duitsland en zelfs uit Engeland en Australië. Naast fietsen kent het evenement veel gezelligheid. Er wordt muziek gemaakt op de start- en pauzeplaatsen en er worden leuke activiteiten georganiseerd op de route.

Fietsvierdaagse voor kinderen

Ook voor kinderen tot en met 14 jaar organiseerde Regiobak Drentse Fiets4Daagse in 2018 een fietsevenement, namelijk de ‘4Kids route’. Kinderen stapten samen met hun ouders, grootouders of verzorgers op de fiets en legden vier dagen achter elkaar een route af van ongeveer 30 kilometer lang. Op de route werden volop creatieve en sportieve activiteiten georganiseerd, om alle kinderen te vermaken. Een mooi initiatief en leuk evenement dat in de toekomst wellicht vaker zal voorkomen in Nederland.

Fietsvierdaagsen en vrijwilligers

Bijna één op de twee Nederlanders zet zich ten minste één keer per jaar in als vrijwilliger. Zo ook op de fietsvierdaagsen in Nederland. Want al deze vierdaagse fietsevenementen worden grotendeels georganiseerd door enthousiaste vrijwielers.

Nederlandse landschap heeft veel te bieden

Gedurende het hele jaar heeft het Hollandse landschap veel te bieden aan de fietsliefhebbers. In verband met de weersomstandigheden in Nederland, worden de meeste vierdaagse georganiseerd van mei tot en met oktober. De echte volhouders fietsen ook in de maanden januari, februari, maart, april, november en december, want ook dan kun je deelnemen aan georganiseerde fietsvierdaagsen.

Door de variatie aan landschappen die Nederland kent – duinen, rivieren, polders, en bossen – kun je in alle jaargetijden genieten van het buiten zijn. In de lente begint het voorjaarszonnetje langzaam te verschijnen. Fietsen op landwegen en door de weilanden, is in de lente prachtig. Je kan genieten van de groene omgeving, bloemrijke sloten en de gazende koeien en schaapskuddes. Op de warme zomerdagen is het heerlijk om langs het water en door de duinen te fietsen. Mooie fietsgebieden in de herfst zijn de bossen, waar je de prachtige verkleuringen van de bomen kunt zien. Met het lage zonlicht in de herfst zijn ook de heide-en weidevelden mooie fietsgebieden. In de winter zie je een andere kant van de Nederlandse natuur, die ook prachtig is! Bijvoorbeeld mist boven het land in combinatie met een prachtige blauwe lucht. Ook is het heerlijk rustig op de fietspaden, waardoor je optimaal om je heen kan kijken en van de omgeving kan genieten.