Een dakgoot aanleggen doe je natuurlijk zelf!

Monteurs kunnen je klauwen met geld kosten. Bovendien is het heel leerzaam én leuk om zelf je dakgoot aan te leggen. Wij van WitWay leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat!

Duurzaamheid kent geen tijd. Daarom is het belangrijk dat je hemelwaterafvoer tiptop in orde is. Zo niet, dan kan je woning of schuur beschadigd raken omdat de structuur niet in staat is om al het neerkomende hemelwater te verwerken. Gelukkig komt het zover niet als je vertrouwt op de hoge kwaliteit onderdelen die WitWay je te bieden heeft! En op onderstaande uitleg, die voorkomt dat er ook maar iets misgaat tijdens deze relatief eenvoudige klus.

Lijmen en klemmen

Om te beginnen dien je een systeem te kiezen als je een bak- of mastgoot aan gaat leggen. Het hangt er maar net vanaf wat jij het handigste vindt. Lijmverbindingen komen, zoals de naam stiekem al weggeeft, tot stand door middel van een speciale pvc-lijm. Dergelijke bindmiddelen heb je niet nodig als je van klemverbindingen gebruik maakt. Hiervan schuif je de onderdelen moeiteloos in elkaar!

Afmetingen dak en goot

Hoe groot moet je dakgoot zijn? Dat wordt bepaald door je dakoppervlak. Hoe groter, hoe breder je dakgoot dient te worden. Dat houdt verband met de hoeveelheid hemelwater die een gebouw te verwerken krijgt. Bekijk onderstaand overzicht om een beeld te krijgen van de nodige breedte voor jouw hemelwaterafvoer:

  • 60 m2 à 100 mm mast- of bakgoot
  • 100 m2 à 125 mm mast- of bakgoot
  • 130 m2 à 150 mm mast- of bakgoot
  • 150 m2 à 180 mm mast- of bakgoot

Wat heb ik nou allemaal nodig voor de aanleg van een hemelwaterafvoer?

Haal in ieder geval onderstaande onderdelen in huis als je een hemelwaterafvoer gaat aanleggen:

  • Dakgoot
  • Regenpijpen
  • Gootbeugels – om de goten mee aan het gebouw te bevestigen; tussen twee gootbeugels mag maximaal 50 cm dakgoot zitten
  • Eindstukken
  • Uitloop – verbindingsstuk tussen de dakgoot en de regenpijp
  • Verbindingsstukken – hiermee bevestig je meerdere stukken dakgoot aan elkaar

Om het geheel helemaal af te maken, kun je ervoor kiezen om bladscheiders, boldraadroosters en anti-klimbeugels te installeren.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Dat alle onderdelen qua formaat volledig op elkaar aansluiten. Goten, buizen en hulpstukken hebben allemaal een bepaalde diameter. Die moet in alle gevallen perfect overeenkomen. Bedenk bovendien dat je je afvoer niet overbelast; om de acht meter goot moet je daarom een regenpijp installeren.