Elektrische trekkingfietsen

De echte fietsfanaat weet hoe hij zijn of haar kilometers moet maken. Vakanties worden op de pedalen doorgebracht. Wie er vaak op uittrekt en veel kilometers wegtrapt vindt in een elektrische trekkingfiets zijn ideale reisgezel. Wat maakt een elektrische trekkingfiets nou zo bijzonder?

Kenmerken elektrische trekkingfietsen

Elektrische trekkingfietsen zijn ook bekend als elektrische hybridefietsen. Een hybride fiets is een sportieve fiets die bijzonder geschikt is voor woon-werkverkeer en recreatieve ritten in het weekend. Licht en met voldoende versnellingen zodat je ook op heuvelachtig terrein en bij tegenwind goed uit de voeten kunt, maar wel met het comfort van een stadsfiets. Dat zijn de belangrijkste voordelen van een hybride fiets. 

Een elektrische trekkingfiets is een sportieve fiets die speciaal is uitgerust voor langere fietstochten. Het frame is steviger dan bij een gewone fiets, waardoor het meer gewicht kan dragen. Vaak kom je opbergruimte te kort, op een elektrische trekkingfiets heb je hier geen last van. Door een specialis constructie aan de voorvork is het mogelijk om hier twee tassen aan te hangen. Hierdoor ben je klaar voor het zware werk! Elektrische trekkingfietsen zijn bijzonder geschikt voor langere fietsvakanties. Of je nu de bergen in gaat of op vlak terrein blijft: elektrische trekkingfietsen zijn ieder terrein de baas.

Een elektrische trekkingfiets heeft een licht aluminium frame, waardoor deze geschikt is voor het fietsen van langere afstanden. Gewone elektrische fietsen beschikken vaak over frames gemaakt van zwaardere materialen.

Typisch voor elektrische trekkingfietsen zijn de vele montagemogelijkheden voor fietstassen en drinkbussen. Er zijn allerlei ingenieuze systemen om zoveel mogelijk bagage en proviand zo compact mogelijk mee te nemen. Niet alleen bagagedragers vooraan en achterop, maar de boven- en onderbuis van het frame en een stuurtas behoren tot de mogelijkheden.

Motorsystemen

Elektrische trekkingfietsen beschikken meestal over een krachtige middenmotor. Door de centrale plaatsing tussen de trappers ligt het zwaartepunt laag. Hierdoor ligt de fiets stabieler op de weg en voelt het rijden natuurlijker aan.

Bekende leveranciers van middenmotoren zijn Bosch en Shimano. Zij leveren respectievelijk de Active Line Plus en Steps systemen. De meeste elektrische trekkingfietsen zijn niet alleen met een Bosch of Shimano motor uitgerust maar worden geleverd met bijbehorende display en accu. Doordat motor, display en accu als één geheel samenwerken presteren deze systemen als beste. En met 40Nm beschik je altijd over voldoende power voor ieder helling!

Derailleurversnelling of een aandrijfriem

De meeste elektrische trekkingfietsen zijn uitgerust met derailleurversnelling. Dit trapt licht en geeft meer versnellingen. Je hoeft alleen maar regelmatig de ketting te smeren en je kunt al lekker gemakkelijk op pad. Wil je nog minder onderhoud? Dan is een fiets met riemaandrijving iets voor je. De riem en het versnellingen zijn zo goed als onderhoudsvrij. Het regelmatig schoonmaken van een elektrische trekkingfiets is vaak al voldoende voor een lange levensduur.

Aanschaffen van een elektrische trekkingfiets

Overweeg je de aanschaf van een elektrische trekkingfiets? Bezoek dan een e-bike expert en laat je goed voorlichten. Maak proefritten op meerdere modellen zodat je de onderlinge verschillen beter kunt beoordelen. Let daarnaast goed op de accucapaciteit van de e-bike, deze is bepalend voor de actieradius. Met een goede voorbereiding fiets jij straks op een elektrische trekkingfiets waar je nog jaren plezier van hebt!