Waarom hatha Yoga goed voor je is

Yoga is een eeuwenoude praktijk die al meer dan 5000 jaar beoefend wordt. Ondanks de groeiende populariteit merk ik dat yoga toch nog vaak afgedaan wordt als iets zweverig voor oude vrouwen. Toch is dit helemaal niet het geval. Ook de wetenschap geraakt meer en meer geboeid door Yoga en men kan steeds meer wetenschappelijk aantonen wat yoga precies met je kan doen.

Hieronder bespreken we even waarom yoga goed voor je is en wat je allemaal kan ervaren door regelmatige yoga beoefening.

Allereerst is het goed om te benadrukken dat er veel verschillende vormen van yoga zijn. We bespreken hier de oorspronkelijke yogastijl, namelijk Hatha Yoga. Deze yogastijl combineert Yin en Yang, of ontspanning en inspanning. Moderne yoga stijlen gaan vaak op 1 bepaald aspect concentreren, zoals kracht opbouwen, lichaam ontspannen, chakra’s stimuleren. Hatha Yoga doet dit allemaal ook. Het heeft als hoofddoel om het lichaam gezond te houden en de gedachten te leren controleren.

Als je wekelijks yoga doet heb je het misschien wel al gemerkt: je voelt je meer ontspannen, raakt minder snel overstuur en emotioneel en je hebt misschien veel meer energie. Tijdens een yogales werk je op je ademhaling. Je doet verschillende ademhalingsoefeningen en leert ook tijdens de houdingen je adem te gebruiken om spanningen los te laten. Geleidelijk aan ga je dit ook toepassen in je dagelijkse leven. Hierdoor ben je fysiek meer ontspannen en ga je ook mentaal veel meer tot rust komen. Als de spanning zich ophoopt en je gedachten met je op de loop gaan kan je simpelweg je ademhaling vertragen en heel rustig en langzaam in en uit ademen. Dit alleen al is voldoende om te voorkomen dat je door spanningen en stress uit evenwicht gebracht wordt.

De houdingen en oefeningen die je doet tijdens een yogales werken op de kracht en de soepelheid van je lichaam. Je gewrichten blijven soepel, de doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor voedingsstoffen beter getransporteerd worden in je lichaam. Dit kan je merken door je fysiek beter in vorm te voelen. Je stimuleert door de verschillende houdingen ook het hormonaal stelsel, het endocriene stelsel. Dit kan je op fysiek vlak merken door een verbetering in je spijsvertering, betere afvoer van afvalstoffen, maar het kan ook zijn dat je merkt dat je beter kan slapen, beter kan ontspannen. Dit alles is dankzij de yoga houdingen die je doet.

Als je nog geen ervaring hebt met yoga is het aangeraden dat je steeds yoga doet onder begeleiding van een ervaren yoga docent die je kan helpen in de houdingen. Subtiele correcties, ondersteuning met kussens en dekens, houdingen aanbieden die goed voor je zijn,… Als je begeleid wordt vermijd je dat je over je grenzen heen gaat en leer je echt naar je lichaam te luisteren. En dat is toch waar het uiteindelijk allemaal om draait! Tijdens de lessen yoga in Doetinchem en yoga Varsseveld word je steeds gestimuleerd om naar jezelf te luisteren. Ik heb deze lessen als heel prettig ervaren en kan het zeker en vast aanraden als je op zoek bent naar een les hatha yoga in Doetinchem en/of Varsseveld.