Wanneer is een bureaustoel goedgekeurd volgens de Arbo-normen?

Zoals werknemers in alle soorten en maten komen, komt ook kantoormeubilair in elke uitvoering die je zou willen. Maar er zijn ook regels en normen waar iedereen zich aan moet houden. Met name met regels rond de Arbo-wetgeving valt nu eenmaal niet te spotten. Ze zijn verplicht, omdat werknemers anders last krijgen van nek, schouders, armen en alle andere denkbare ledematen. Nu wordt het echt ernstig als werknemers daarom uitvallen, maar ook als het nog niet zover is, kan het zeker schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Gelukkig zijn daarvoor snel beschikbare richtlijnen voor. Op sites staan aanwijzingen die werknemers kunnen opvolgen voor de minste klachten aan lijf en gestel. Maar dan moet de stoel wel meewerken. De belangrijkste voorwaarden van een stoel om klachten te voorkomen bij de gebruiker is flexibiliteit. Niet alleen de hoogte moet goed in te stellen zijn, ook de positionering van de zitting, het verstellen van de armleuning en de rugleuning is onderdeel van een gezonde werkhouding.

Daarnaast is het helemaal mooi als een ergonomische bureaustoel een nekleuning heeft. Iedereen kan namelijk vertellen; de grootste belasting komt nog altijd terecht op de schouders en de nek. Als dit alleen tijdens werk zou gebeuren, dan zou dit nog tot daar aan toe zijn, maar ook buiten de werkuren zijn de zwaar belaste lichaamsdelen. Omdat een ergonomische zithouding nauw luistert, zijn er al jaren voorschriften voor, zodat arbodiensten als de inspectie van SZW ook echt kan handhaven op iets. Voor een gezonde werkhouding is dat in Nederland de NEN-norm NEN-EN 1335, die geldt voor de gehele EU. Daarnaast is enkele jaren geleden ook een NPR uitgebracht door de NEN, het Nederlands Normalisatie instituut.

In deze richtlijn, afgeleid van de officiële norm worden aanbevelingen gedaan hoe de norm het beste kan worden nageleefd. Dat lijkt namelijk gemakkelijker dat het is, maar een goedgekeurde stoel hoeft nog niet comfortabel te zitten. Al was het alleen maar omdat de norm geschikt wordt geacht voor 95 procent van de bevolking. Bij een bedrijf van 100 mensen, zit er dan gemiddeld een iemand die een aangepaste stoel moet hebben. Niet alleen de uitwerking op de mens staat er overigens beschreven. De richtlijn is dermate nauwkeurig dat ook de uitwerking van een goede bureaustoel op de gehele omgeving is omschreven. Wie in een oogopslag wil zien of de stoel die op het lijstje staat, ook geschikt is voor de arbo, kan direct online terecht.