Wat is een animatie?

Een animatie is in principe een illusie. Omdat verschillende beelden heel snel achter elkaar worden afgespeeld, ontstaat er een illusie van beweging. Deze beelden, ook wel frames genoemd, worden snel achter elkaar afgespeeld met minuscule veranderingen zodat het menselijk oog ze niet merkt. Hoe meer frames per seconde, hoe soepeler de animatie zal zijn.

Geanimeerde films

Tegenwoordig kunnen er opvallende en super-realistische animaties worden ontwikkeld. Denk aan Pixar, deze films zijn gewoon mooi. Er is natuurlijk veel tijd en moeite in een dergelijke film, waardoor het erg duur is. Maar het eindresultaat is vaak indrukwekkend! Toch is het ook mogelijk om op kleinere schaal animaties te hebben. Bijvoorbeeld voor uw eigen bedrijf of een webshop. Het gaat dan nog steeds om substantiële investeringen, maar een animatie voor zakelijk gebruik kan u veel voordelen opleveren. U kunt bijvoorbeeld een uitleganimatie laten maken.

De Zoötroop

De animatietechniek is afgeleid van de zoötroop, misschien heb je er wel eens een gezien in een film. Het is een staande cilinder met veel sleuven er omheen. Wanneer deze cilinder omgedraaid wordt, ziet u door deze sleuven de platen die zich aan de binnenkant bevinden. Omdat het snel gedraaid wordt, lijkt het alsof de platen in elkaar vloeien. Dit creëert een eenvoudige illusie van bewegende beelden. Dit alles wordt tegenwoordig digitaal gerealiseerd.

Laat animatie maken

Neem nu online marketing als voorbeeld. Een online marketeer weet precies wat dit betekent en zal anderen er graag over vertellen. Maar sommige technische termen die voor de specialist vanzelfsprekend zijn, worden niet door iedereen begrepen. Deze uitleg kan ook veel tijd kosten. Een eenvoudige animatie kan complexe onderwerpen eenvoudig verklaren met behulp van relevante afbeeldingen. En mensen kijken liever naar een video, dan dat ze naar iemand moeten luisteren of een stuk tekst lezen. Moet je dus vaak iets uitleggen? Denk er dan aan om een animatie te laten maken.