Ben je als bedrijf bezig met technisch-wetenschappelijk onderzoek of ben je momenteel nieuwe technische onderdelen aan het ontwikkelen? Dan kom je als bedrijf in aanmerking voor de WBSO subsidie. Als je alleen de term WBSO ziet, dan zegt dat wellicht nog niet zoveel. Echter is de WBSO subsidie (Wet bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) een van de meest interessante subsidieregeling voor bedrijven. Hij is voornamelijk zo interessant, omdat het een vrij laagdrempelige subsidieregeling is. Je activiteiten op het gebied van ontwikkeling, onderzoek en innovatie komen al vrij snel in aanmerking voor de subsidie. Het komt erop neer dat een deel van de kosten worden vergoedt. Je kunt bijvoorbeeld een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van werknemers die speur- en ontwikkelingswerk verrichten. Dit soort subsidies zijn altijd interessant toch?

Voor wat voor soort projecten kun je een WBSO Subsidie aanvragen?

Elk Nederlands bedrijf dat onderzoeksprojecten uitvoert kan gebruik maken van de WBSO Subsidie. Van starters, kleine zelfstandigen en MKB-bedrijven tot multinationals in elke bedrijfssector. Alleen de publieke kennisinstellingen zijn voor deze subsidie uitgesloten. De ICT Sector is een van de sectors die bijvoorbeeld in aanmerking komt voor deze subsidie.

Een subsidieadviseur doet de rest

De overheid stelt dit soort subsidies graag open voor kleinere bedrijven. Daar is de lastendruk niet groot. Echter moet er wel een uren- en projectadministratie worden bijgehouden. Hierbij kan een subsidieadviseur advies geven. Zij weten het hele reilen en zeilen rondom het aanvragen van subsidies, dus het is zeker aan te raden om dit als optie te overwegen. Het is ook mogelijk om de WBSO subsidie zelf te regelen. Deze dient dan echter wel te voldoen aan alle eisen en verwachten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.