Welk soort boormachine heb je nodig?

Welk soort boormachine heb je nodig voor welke klus?

In onderstaand artikel lees je meer over de verschillende soorten boormachines die je kunt kopen.

Boormachines op netstroom en boormachines met accu

Ek jaar neemt het aanbod accuboormachines en accuschroefmachines toe. Niet zo gek, want door het aanwezig zijn van een accu kun je snoerloos werken. Verlengsnoeren zijn niet meer nodig en je hebt alle vrijheid om te klussen waar je ook wilt. Waar vroeger de zwaardere boormachines altijd op netstroom liepen, zien we door de snelle ontwikkeling dat zelfs deze jongens steeds vaker worden voorzien van een accu. Een accuboormachine is een snoerloze boormachine die gebruikt wordt om enerzijds te boren (hout, steen, metaal, beton) en anderzijds schroeven en moeren vast- en los te draaien.

Klopboormachine

Voor boren in harde stenen is de klopboormachine uitgevonden. Deze boormachine is voorzien van een klopmechanisme waarbij de boor naast draaien, ook in de lengterichting klopbewegingen kan maken. Op deze manier boort en klopt de machine door het materiaal. Voor het boren in zachte materialen zoals hout hoef je de klopfunctie niet aan te zetten. Een klopboormachine is te koop als een accu variant of eentje op 230 Volt (netsnoer).

Boorhamer

Wil je de boormachine ook gebruiken voor het boren in beton, dan heb je een boorhamer nodig. Een boorhamer (op accu of op netstroom) met beitelfunctie is daarnaast geschikt om muurtjes te slopen en is in staat om bijvoorbeeld oude badkamertegels mee te verwijderen. Een boorhamer wordt ook wel combihamer genoemd, omdat je naast het breekwerk ook gerust in diverse materialen gaten kunt boren.

Accuschroefmachine

Ben je iemand die vooral veel schroeft en niet boort? Dan kun je een accuschroefmachine overwegen. Hiermee kun je (zoals de naam zegt) alleen schroeven in en uit het materiaal draaien.

Kolomboormachine

Een kolomboormachine met snoer is een boormachine die op een standaard staat en welke je kunt bevestigen op een vlakke ondergrond zoals een werkbank. Door middel van het bewegen van een hendel breng je de boormachine omlaag of juist omhoog. Het apparaat wordt vooral gebruikt om zeer nauwkeurig gaten te boren.

Let er wel op dat veilig werken met een boormachine erg belangrijk is. Draag daarom altijd beschermingsmiddelen.