Een overzicht van de schadeverzekeringen voor automobilisten

Wie een auto koopt is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Voor sommige autobezitters houdt het daarbij op: ze sluiten de verzekering online af en hebben aan hun wettelijke plicht voldaan.

Soms kan het de moeite waard zijn om ook verder te kijken naar een uitgebreidere dekking.

 

Optie 1: WA

Maar om bij het begin te beginnen: wat heb je precies aan de normale dekking? Op zich al heel veel natuurlijk. De ‘normale’ WA dekt schade die jij met je eigen auto aanricht bij iemand anders. Veroorzaak jij een ongeluk, dan kan dit namelijk aardig in de papieren lopen. Je moet er immers niet aan denken dat je uit de bocht vliegt, een peperdure geparkeerde BWM total loss rijdt, en aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die je de eigenaar hebt opgeleverd. Hier ben je met een WA dus mooi voor verzekerd.

Maar…

Niet alles is gedekt met een WA. Die dure BMW die je hebt geramd, die wordt vergoed door de verzekering. Maar je eigen auto? Helaas: die is niet meeverzekerd. De kans is groot dat je zelf ook een rondje langs de garage moet maken, en die kosten die komen voor jouw eigen rekening.

Dus je hebt een verzekering nodig

Het uitgangspunt van verzekeren is dat je kijkt welk risico je zelf kunt dragen, en de risico’s afkoopt die je niet zelf kunt dragen. Heb je genoeg geld op de bank om een forse reparatie aan je auto mee te kunnen betalen? Dan is een verzekering niet nodig. Maar als je hierdoor aardig in de penarie zou komen, is een uitgebreide verzekering best verstandig. In het geval van jouw auto kom je uit op WA + Volledig Casco (allrisk). Dit is de meest uitgebreide van alle particuliere verzekeringen voor je auto. De schade aan je eigen auto is gedekt, ook als de schade jouw eigen schuld is.

Is Volledig Casco voldoende?

Hmm… Ja en nee. De schade aan de auto zelf is gedekt. Maar een verstandige bestuurder overweegt nog extra dekkingen. Heb je regelmatig anderen in je auto, dan kan een ongevallenverzekering voor inzittenden een goed idee zijn. Deze verzekering keert uit als één van de passagiers (of jij als bestuurder) invalide wordt als gevolg van een ongeluk.

Bonustip: dagwaarde

Een gloednieuwe auto daalt in de eerste drie jaar heel snel in waarde. Resultaat: na 2,5 jaar is jouw auto voor jouw gevoel nog splinternieuw, maar de verzekeraar laat er een andere berekening op los – ééntje waarvoor je in ieder geval niet dezelfde auto opnieuw kunt kopen, mocht je auto total loss raken.

Veel verzekeraars keren namelijk uit op basis van de dagwaarde, oftewel wat een auto nu waard is. Koop je een nieuwe auto, dan is het oppassen geblazen. Overweeg dan een nieuwwaardedekking: voor een klein bedrag extra is de vervangingswaarde van de auto gedekt tot de nieuwwaarde.