Condensdroger stuk? Ga over op een warmtepompdroger!

Condensdroger stuk? Ga over op een warmtepompdroger!

Het is natuurlijk erg vervelend als je fijne condensdroger stuk is, en niet meer te repareren valt. Dan wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk een nieuwe. Als je je gaat oriënteren op deze aanschaf, kun je ook eens een warmtepompdroger overwegen. Het is een iets grotere aankoop, maar dat betaalt zich snel terug in de energiebezuiniging die het oplevert. Bovendien biedt een warmtepompdroger meer mogelijkheden door de innovatieve techniek. Maar wanneer kun je dan het beste een warmtepompdroger kopen? Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten, voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van een warmtepompdroger

Als je overgaat van een condensdroger op een warmtepompdroger, kun je deze zonder aanpassingen op dezelfde plek zetten. Vocht wordt ook in warmtepompdrogers afgevoerd als condens, in een opvangbak of via een afvoerslang. Je merkt wel een verschil in je energierekening, want warmtepompdrogers zijn veel zuiniger. En je wollen trui hoef je voortaan niet meer apart met de hand te drogen, want deze kan veilig en zonder te krimpen in een warmtepompdroger. Dat geldt ook voor zijde en andere delicate stoffen.

Nadelen van een warmtepompdroger

Als warmtepompdrogers zuiniger zijn en alle soorten kleren kunnen drogen, waarom hebben ze de markt nog niet overgenomen? Er zijn twee mogelijke bezwaren aan een warmtepompdroger, waar een condensdroger beter presteert. Ten eerste is er de programmaduur. Een warmtepompdroger droogt op lagere temperaturen: beter voor je kleren, maar het kost ook meer tijd. Daarnaast ligt de aanschafprijs gemiddeld aanzienlijk hoger dan die van een condensdroger.

Levensduur en garantie

Als je net een kapotte condensdroger hebt moeten vervangen, wil je natuurlijk niet dat je nieuwe droger binnen de kortste keren stukgaat. Hoe zit het met de levensduur van warmtepompdrogers? Er zijn – helaas – geen harde cijfers over de gemiddelde levensduur van een warmtepompdroger. Maar je mag gerust aannemen dat ze minstens 10 jaar meekunnen. Let ook op de garantie, want bij sommige merken en modellen krijg je zelfs 10 jaar fabrieksgarantie.

Warmtepompdroger kopen

Warmtepompdrogers veroveren de markt steeds meer. De nadelen van een hogere aanschafprijs en langere droogtijd wegen voor veel mensen niet op tegen de vele voordelen van een warmtepompdroger. Er is dan ook ruim voldoende keus, in alle prijsklassen, met diverse mogelijkheden. Het is dan ook een kwestie van goed warmtepompdrogers vergelijken voor je de wasdroger hebt gevonden die het beste bij je past. Maar door de toename in mogelijkheden en het zuinigere gebruik zul je er geen spijt van hebben dat je je oude condensdroger inruilt voor een moderne droger met warmtepomptechnologie.