Het hoe en wat van een vlonder

Kun jij in je tuin wel een mooi oppervlak gebruiken om een terras van te maken en is tegels leggen niet jouw ding? Dan heb je naast graszoden de mogelijkheid om een vlonder te monteren! Dit is een houten afwerking die tegen alle weersomstandigheden bestand is en waar geen onkruid doorheen groeit. Montage is eenvoudig, alleen zul je wel met een aantal zaken rekening moeten houden:

Meten is weten

Bestel altijd je vlonderplanken op maat, zodat je jezelf een hele klus bespaart. Kies hoe dan ook de kleur van je planken niet uit via een catalogus of het internet; de getoonde tinten komen namelijk vaak niet goed overeen met de werkelijkheid.

Extra ruimte

Zodra je weet hoe de planken komen te liggen, dien je tussen de zes en acht millimeter van de exacte maten van zowel de planken als onderbalken af te trekken om het hout te laten krimpen en uiteenzetten naargelang de temperatuur hierop invloed heeft.

Ondergrond

Houd de grond onder je vlonder vrij van water door een degelijke drainage aan te leggen. Je vlonder op een iets aflopende ondergrond plaatsen kan ook. Zorg er bovendien voor dat de grond waarop je het vlonder plaatst stevig genoeg is; losse of drassige grond zorgen ervoor dat ie wegzakt.

Onderbalken

Per houtsoort kan het verschillen hoeveel onderbalken je nodig hebt voor een vlonder. Laat je hier vooraf goed over informeren. De balken moeten stevig liggen en geen mogelijkheid hebben om te draaien of bewegen. Bovendien moeten ze allemaal op gelijke hoogte geplaatst zijn.

Eerste plank

Ondanks de betrekkelijke eenvoud van de montage kan de eerste plank een struikelblok vormen. Deze moet haaks en recht liggen, anders schiet je hele vlonder scheef. Bevestig de plank stevig met schroeven in de onderbalken.

Volgende planken

Met behulp van t-stukjes leg je de rest van de planken tegen de eerste aan. Zo weet je zeker dat je genoeg tussenruimte hebt en dat de planken recht liggen.

Laatste plank

Net zoals de eerste dient deze plank stevig vastgemaakt te worden om te voorkomen dat de andere planken gaan schuiven. Het is niet zo’n lastige klus als de eerste, omdat je nu zeker weet dat de hele constructie recht ligt.

Randen

Maak het geheel mooi af door er opstaande randen aan te monteren. Deze maak je van vloerplanken. Ook hier moet er weer zes millimeter speling zijn voor het krimpen en uiteenzetten van het hout.

Klaar!

Nu kun je van je zelf aangelegde oppervlak gaan genieten! Heel misschien kan er een lichte verkleuring op gaan treden in de zomer maar dat mag geen naam hebben.

Heel veel plezier met de vruchten van je noeste arbeid!