Hoe bestrijd ik brand effectief?

Soorten brand

Brand ontstaat wanneer er drie componenten beschikbaar zijn; brandstof, zuurstof en hitte. Er zijn drie soorten branden die kunnen voorkomen, namelijk binnenbranden, buitenbranden en autobranden. Binnenbranden zijn simpelweg de branden de binnen een ruimte of woning plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een brand die is ontstaan tijdens het koken binnen een woonhuis. Dit zijn vaak gevaarlijke branden aangezien er een grote kans is dat er mensenlevens op het spel staan. Er is niet altijd een duidelijke uitweg binnen een pand, vooral niet met de extreme rookvorming dat een gevolg is van een grote brand.

Buitenbranden zijn vaak groter dan de binnenbranden. Denk bijvoorbeeld aan een bosbrand, waar een groot gebied in brand staat en snel verder verspreidt. Hierbij is ook de ondergrond in vuur en kan het veel langer duren om de brand te bestrijden. Deze branden zijn een stuk moeilijker te controleren aangezien er overal nieuwe brandstof en zuurstof aanwezig is voor het vuur.

Er zijn ook nog autobranden die, gemiddeld sprekend, minder gevaarlijk en minder impact hebben. Wanneer een auto in brand staat, dan moet de brandweer het vuur doven en erop letten dat er geen explosiegevaar is. Eventueel is hulpverlening hier ook van toepassing, als er een passagier gewond is geraakt.

Brandbestrijdingsmethoden

Het vuur kan worden bestreden door een van de drie eerder genoemde componenten weg te halen. Wanneer je of zuurstof, of warmte of de brandstof weghaalt bij een brand, dan kan de brand zich niet in leven houden. Vandaar dat er drie hoofdmanieren zijn om brand te bestrijden.

Zo kan het vuur worden bestreden door de brandstof weg te halen. Een goed voorbeeld hiervan is het dicht draaien van een gaskraan bij een BBQ. Daarnaast kan ook worden voorkomen dat zuurstof bij het vuur kan komen door middel van een inert gas. Binnen veel woningen zijn vaak brandblus slangen beschikbaar die vol zitten met schuim die de zuurstof tegenhouden.

Daarnaast kan je ook de warmte van een vuur weghalen. Uiteraard is dit makkelijker naarmate een vuur klein is. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kleine emmertjes water om een kampvuur uit te maken.