Hoe voorkom ik angst voor de tandarts bij mijn kind?

Kijk je in de agenda en zie je dat jouw kind weer naar de tandarts moet voor controle? Niet alle kinderen vinden dit bezoekje even leuk. Ziet jouw kind ook op tegen deze bezoekjes? En weet jij niet goed hoe jij deze angst kunt wegnemen? In deze blog lees je enkele tips, speciaal voor ouders van kinderen die bang zijn voor de tandarts.

Wees aanwezig bij de controle

Neem jouw kind al mee naar een controle van bijvoorbeeld jezelf. Wanneer jij jouw peuter al van kinds af aan meeneemt, zal hij niet het gevoel hebben dat de tandarts eng is. Dus neem jouw kind altijd mee naar de tandarts. Merk je aan jouw kind kind dat hij/zij bang is voor de tandarts? Dan kun je ervoor kiezen om mee te gaan naar de tandarts. Dit geeft jouw kind een veilig gevoel. Maar doe geen valse beloftes aan kinderen. Door bijvoorbeeld te zeggen dat het geen pijn doet. Dit zal het alleen maar moeilijker maken in het vervolg.

Bereid jouw kind goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit gezegd is voor veel dingen van toepassing. Zo ook voor de tandarts. Kies ervoor om jouw kind goed voor te bereiden over de tandarts. lees enkele leuke boekjes over de tandarts of leg op een speelse manier uit wat de tandarts allemaal doet. Je kind krijgt op deze manier een goed beeld van de tandarts en wat er kan worden verwacht.

Geef jouw kind een kleine beloning

Heeft jouw kind zich heel flink gehouden, ondanks de angst, dan mag je best een kleine beloning geven. Positief gedrag mag namelijk worden beloond. Een beloning kan zijn in de vorm van een cadeau, maar ook zeker iets klein als langers opblijven of iets langer tv kijken etc. Er bestaat een kans dat de angst hierdoor een stuk afneemt.

Kies voor een professionele en kindvriendelijke tandarts

Mocht jouw kind nog bang zijn voor de tandarts dan is het verstandig om te kiezen voor een tandarts die hier ervaring mee heeft. Die jouw kind op zijn gemak stelt en precies weet hoe hij/zij de angst kan wegnemen. Een voorbeeld van een tandarts die is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met angst is: tandarts Meppel. Mondaat is een regiopraktijk voor tandheelkunde en orthodontie in Staphorst en omstreken.