Iedereen kan hovenier zijn, maar daar zijn de hoveniers met een opleiding het niet mee eens. Toch is het zo, want om een hoveniersbedrijf te beginnen heb je namelijk helemaal geen opleiding nodig. Je hebt zelfs geen groene vingers nodig, hoewel dat natuurlijk wel handig is om goed werk te kunnen leveren. Sinds 2000 is hovenier een vrij beroep. De hoveniersdiploma heeft hierdoor nog weinig meerwaarde.

Hoveniersopleiding

Opgeleide hoveniers zijn hier niet blij mee, want er zijn steeds meer onopgeleide tuinmannen die een hoveniersbedrijf starten en werk ‘afpakken’. De afgelopen jaar is het aantal eenmansbedrijven in deze sector met ruim 80 procent toegenomen. Een hovenier Helmond is van mening dat een echte hovenier de betere keuze is. “Natuurlijk, er zijn zeker tuinmannen zonder opleiding die mooi en goed werk kunnen leveren. Maar een echte hovenier heeft meer kennis van alle flora en fauna in je tuin, ze zijn hier tenslotte voor opgeleid.”

Tijdens de hoveniersopleiding werd de leerlingen alles geleerd over de verschillende planten, bomen en hovenierstechnieken. Niet iedere plant is hetzelfde en ze hebben ander onderhoud nodig. Deze dingen zijn belangrijk om te weten om een tuin op de juiste manier te onderhouden. Wanneer je een boompje verkeerd snoeit kan deze afsterven, dat wil je natuurlijk niet.

Tuinen groeien in populariteit

De groei van hoveniersbedrijven is onder andere te danken aan de populariteit van tv-programma’s zoals ‘Eigen huis en tuin’ en ‘Robs grote tuinverbouwing’. Mensen krijgen meer belangstelling voor een mooie tuin, het wordt een statussymbool. Sommige mensen hebben graag een mooie BMW voor de deur staan, anderen hebben liever een mooie tuin. Of allebei natuurlijk. Een hovenier legt deze graag voor je aan, maar erna is er natuurlijk ook nog onderhoud nodig. Dit kun je zelf doen, maar vooral tweeverdieners laten dit uitbesteden aan een hovenier. Een tuin onderhouden kan veel tijd kosten, dan is het inhuren van een goede tuinman wel zo prettig.