De juiste autorijschool vinden doe je zo!

We kijken er allemaal naar uit: het moment waarop de lesauto voor komt rijden. Vol spanning starten we aan het avontuur. Met welke autorijschool kun je nu het beste dit avontuur aangaan? Wil je rijlessen volgen tegen scherpe tarieven of vind je het slagingspercentage van de rijschool het belangrijkste? Hoe vind je nu de juiste autorijschool?

Slagingspercentage

Goed en verantwoord leren autorijden is belangrijk voor je eigen veiligheid en die van andere bestuurders. Een belangrijke indicatie van een goede autorijschool is het slagingspercentage. Dit laat zien hoeveel leerlingen van een autorijschool in één keer het praktijkexamen hebben behaald. Een laag slagingspercentage kan betekenen dat er kwalitatief niet goed wordt lesgegeven of dat de rijschool leerlingen te snel op laat gaan voor het praktijkexamen. Een hoog slagingspercentage biedt echter geen garantie voor het in één keer behalen van het rijbewijs. Jij hebt tenslotte zelf het stuur in handen.

Prijs en Kwaliteit

Andere belangrijke factoren bij de keuze van een autorijschool zijn de prijs en kwaliteit. Wanneer je de prijzen van autorijscholen gaat vergelijken is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de bijbehorende lesuren. Autorijscholen hanteren namelijk verschillende lesuren. Dit variërend van 45 minuten tot 90 minuten. Hierdoor lijken autorijscholen die andere lesuren aanbieden soms onterecht duurder. Zoals eerder vermeld geeft het slagingspercentage een indicatie van de kwaliteit van een rijschool. Daarnaast kan het prettig zijn om de ervaringen van oud-leerlingen te lezen. Autorijscholen hebben vaak op de website reviews staan, waar je uit kunt opmaken wat de kwaliteit is van de rijschool.

Werkwijze

De werkwijze van een autorijschool heeft ook grote invloed op jouw keuze. Er zijn autorijscholen die gecertificeerd zijn in de Rijopleiding In Stappen (RIS). Autorijschool Pompert in Eindhoven is een van hen. De RIS methode zorgt voor structuur tijdens de rijlessen. Dit maakt deze methode ook uitermate geschikt voor mensen met ASS, ADD, ADHD en faalangst. Volgens het CBR ligt het gemiddelde slagingspercentage van leerlingen die deze methode hebben gevolgd hoger dan bij oudere rijopleidingen. Het kan dus raadzaam zijn te kiezen voor een autorijschool die deze methode gebruikt.

Verder is het belangrijk dat de werkwijze van de autorijschool consistent is. Het is voor jezelf en jouw vooruitgang het beste dat je altijd les krijgt in hetzelfde voertuig en van dezelfde instructeur. Een nieuwe instructeur heeft geen inzicht in jouw rijvaardigheid. Het kost de nieuwe instructeur onnodig tijd om dit te beoordelen. Ook moet je wennen aan de nieuwe instructeur.

Proefles

Door voor aanschaf van een lespakket een proefles te nemen, kun je een goed beeld krijgen van de wijze waarop de autorijschool lesgeeft. Wanneer deze proefles goed bevalt kun je ervoor kiezen om met die specifieke rijschool het avontuur aan te gaan.