Stofzuiger stuk? Vervang hem door een robotstofzuiger!

Stofzuiger stuk? Vervang hem door een robotstofzuiger!

Na jaren van trouwe dienst is het zover: je stofzuiger heeft de geest gegeven, en repareren is niet meer mogelijk of eigenlijk niet meer rendabel, want veel te duur. Dan kun je jezelf de vraag stellen: heb ik eigenlijk wel zin om iedere week zo veel tijd kwijt te zijn met stofzuigen? Misschien is het wel tijd, en een mooie gelegenheid, om de overstap te maken naar een robotstofzuiger.

De voordelen van een robotstofzuiger

De belangrijkste reden om een robotstofzuiger te overwegen, is de tijd die je ermee bespaart, en een merkbaar schone(re) vloer. Een robotstofzuiger gaat helemaal zelfstandig te werk zodra je hem aanzet. Meer geavanceerde toestellen kun je ook vooruit programmeren, of zelfs een wekelijks schema instellen. Ze komen ook onder kasten, bedden en banken waar je anders voor door de knieƫn moet. Bovendien hebben ze vaak nog enkele extra functies, zoals een (droge) dweil, of zelfs een (beveiligings)camera die je via een smartphone-app bekijkt.

De nadelen van een robotstofzuiger

Heeft een robotstofzuiger nadelen? Natuurlijk is een stofzuigrobot niet alleen maar goed nieuws. Snel zijn ze bijvoorbeeld niet per se allemaal: omdat ze de ruimte moeten leren kennen op basis van scans en sensoren, kunnen ze jou niet verslaan, want jij weet precies meteen waar je moet zijn. Goedkopere modellen maken soms niet via een systematische aanpak schoon, maar rijden willekeurig rond. Goede kans dat ze dus niet overal even goed schoonmaken, of sommige stukken vloer zelfs helemaal missen.

De kosten: repareren, nieuwe stofzuiger, of robot

Heb je al meer zin in een stofzuigrobot door de vele voordelen en het gemak en wil je een robotstofzuiger kopen? Laat dan de aanschafprijs van een robotstofzuiger je niet tegenhouden. Er zijn robotstofzuigers voor ieder budget, en iedere situatie. De voordeligste modellen zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer honderd euro. Daarbij komt ook, dat je voor een stofzuigrobot geen zakken hoeft te kopen: vrijwel alle modellen werken met een opvangbakje voor stof. dat je gewoon leeggooit in de vuilnisbak.

Kan je echt zonder gewone stofzuiger?

Het is goed mogelijk om een robot stofzuiger te vinden die de vloer net zo goed of zelfs beter schoonmaakt dan een gewone stofzuiger. Let daarbij wel op de prestaties op gladde vloeren en tapijt, en ook op hoe systematisch en volledig de hele oppervlakte behaald wordt. En bedenk ook dat je misschien voortaan een kruimeldief, plumeau of toch een extra stofzuiger nodig hebt om de hoogte in te kunnen (plafondhoeken, gordijnen, lampenkappen).