3 belangrijke tips voor als in cryptovaluta gaat investeren

Het jaar 2017 was zeer zeker het jaar van cryptovaluta, en bereikte een grote groep nieuwe investeerders. De totale marktkapitalisatie van alle cryptovaluta piekte eind 2017 en haalde voorpagina van vrijwel alle kranten en andere media. Duizenden nieuwe geïnteresseerde beleggers kwamen in contact met de cryptowereld.

In de loop van het jaar 2018 daalde de koers weer sterk en hebben investeerders die tijdens de piek hadden geïnvesteerd grote verliezen geleden. Daarom bespreken wij in dit artikel drie belangrijke dingen die je moet weten voor je een Bitcoin koopt of in een andere cryptocurrency gaat investeren.

Tip 1: Investeer alleen geld dat je kunt missen

Dit is verreweg de belangrijkste regel bij het investeren. Niet alleen bij cryptocurrency, maar bij investeren over het algemeen. Investeren betekent niet dat je met zekerheid rendement zult behalen, dus investeer alleen met geld dat je kunt verliezen. Zeker in de cryptowereld waar alles kan en alles mag. De koersen zijn zeer volatiel en kunnen soms met tientallen procenten per dag stijgen of dalen. Ga voor jezelf na hoeveel je bereid bent om te verliezen en ga uit van het slechtste scenario. De hoeveelheid dat je je kan veroorloven verschilt van persoon tot persoon.

Bereken goed eerst goed wat je primaire uitgaven zijn, denk hierbij aan je huur, hypotheek, boodschappen, medische kosten en andere vaste lasten. Ga vervolgens na hoeveel je nodig hebt om de maand door te komen naast je vaste lasten. Dit geld is wat je sowieso nodig hebt deze maand.

Investeer ook niet je volledige spaargeld, omdat je hebt gezien dat iemand anders flink geld heeft verdiend. Het wordt ook ten zeerste afgeraden om geld te lenen om in cryptocurrency te investeren. Houd het leuk voor jezelf.

Tip 2: Doe goed onderzoek naar projecten

Door de explosie van de cryptovaluta industrie zijn er veel verschillende platformen en cryptovaluta ontstaan in de laatste 12 maanden. Dit kan cryptocurrency kopen moeilijker maken, omdat er simpelweg te veel keuze is. Coinmarketcap (een website die cryptovaluta’s in kaart brengt) geeft aan dat zij inmiddels meer dan 2000 verschillende cryptovaluta hebben opgenomen. Daarnaast bestaan er ook nog eens duizenden valuta’s die niet getoond worden op deze website.

Het is een hele klus om een goed project te vinden, zeker met websites en blogs die tegen betaling positief schrijven over verschillende cryptovaluta. Doe dus altijd je eigen onderzoek naar projecten en platformen. Prik door de betaalde promotie heen en kijk goed welke munten je moet vermijden.

Je zou moeten investeren in een cryptovaluta waarin je gelooft dat het succes zal hebben en een daadwerkelijk probleem gaat oplossen. Kijk ook goed naar het team achter de valuta en de roadmap die zij hebben opgesteld. Zijn zij tot nu toe alle plannen nagekomen? Hoe is de communicatie naar buiten en naar de community?

Over het algemeen geldt dat de top 20 munten een legitiem project is. Dat deze munten over 5 jaar nog steeds zullen bestaan is helaas niet zeker.

Tip 3: Pas op voor scams



Jammer genoeg brengt de populariteit van cryptocurrency veel scams met zich mee. Deze komen vaak voor in de vorm van een Initial Coin Offering (ICO). Uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van alle ICO’s van het jaar 2017 een scam waren. Dit betekent dat het team en de website ervandoor gaat met het geïnvesteerde geld of dat de plannen nooit echt uitgewerkt zijn. Hoewel de markt volwassener wordt en er steeds meer legitieme ICO’s zijn, zijn er nog steeds veel scammers actief op de markt.

Het is onmogelijk om van te voren te weten of een ICO of coin daadwerkelijk een scam is, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Een onervaren team, weinig tot geen detail in de whitepaper of inactieve sociale media kanalen kunnen duiden op een scam. Als iets te mooi is om waar te zijn, zoals te hoge rendementen, dan is dit meestal ook een scam.