Wat voor soort kozijnen passen bij mijn ramen?

Wat zijn kozijnen?

Een kozijn wordt vaak beschreven als een soort frame voor een raam of deur. Het is een onderdeel van een gevel en voldoet aan geen functionele functies zoals het dragen van gewicht. Hoewel, voor het isoleren van huizen kunnen kozijnen een mogelijk verbeterpunt zijn.

Verschillende kozijnopties

Er wordt vaak gesproken over drie soorten materiaalsoorten die gebruikt kunnen worden voor de constructie van kozijnen. Dit zijn houten, kunststof en aluminium kozijnen. Hieronder zijn deze kort uitgelegd.

1.      Houten kozijnen

Deze kozijnen zijn over het algemeen prijziger dan de andere twee die nog worden besproken. Houten kozijnen hebben een sterke isolerende kracht, zien er net en deftig uit en kunnen tot wel 70 jaar meegaan indien ze worden onderhouden.

2.      Kunststof kozijnen

Dit zijn de goedkoopste kozijnen die beschikbaar zijn op de markt. Ze isoleren goed, zijn recyclebaar, werken brand tegen en gaan lang mee. Vandaar dat deze kozijnen het populairste zijn en het vaakst worden gebruikt bij woningen. Hoewel, ze hebben een goedkope uitstraling.

3.      Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn de lichte maar toch sterke kozijnen die te koop zijn. Ze hebben bijna geen onderhoudskosten, zien er elegant uit, maar hebben een slechte reputatie als het aankomt op isoleren.

Waar moet ik op letten?

1.      Vóór het vervangen

Allereerst, is het alleen de kozijnen die moeten worden vervangen of moet ook het glas worden vervangen? Het kan veel kosten besparen door dit tegelijk te doen. Hiermee kan een glaszetter in de regio, zoals glaszetter Nuenen of andere regionale glaszetters u helpen.

2.      Materiaalkeuzes

Zoals eerder besproken, zijn er drie hoofdsoorten waarvan kozijnen worden gemaakt. Kijk goed naar de voor- en nadelen van deze materialen voordat u een keuze maakt.

3.      Uw muren

Indien uw muren om uw ramen heen niet goed zijn geïsoleerd, dan heeft het ook geen zin om een duurdere glassoort te laten plaatsen die goed isoleert.

4.      Garantie

Zit er een garantie op uw kozijnen en ramen? Het kan voorkomen dat er mankementen zitten aan uw ramen en middels een garantie bent u overal op verzekerd.

5.      Keurmerk

Dit is slechts van sprake voor houten kozijnen. Hout kan namelijk een FSC of een PEFC keurmerk hebben, wat aangeeft hoe duurzaam het hout is wat gebruikt wordt. Als u zo respectvol mogelijk om wilt gaan met de natuur, dan kunt u voor een houtsoort kiezen die beschikt over een keurmerk.