Hoe wordt de premie van autoverzekeringen bepaald?

De premies van autoverzekeringen lopen sterk uiteen. Er zijn diverse factoren die de premie van een autoverzekering bepalen. Zo kijkt de verzekeraar naar de autogegevens, jouw persoonsgegevens en het gebruik van de auto. De meeste factoren zijn niet te beïnvloeden, maar je kunt de premie wel verlagen door schadevrije jaren op te bouwen en/of te kiezen voor een hoog eigen risico. Bovendien loont het altijd om de premies van verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken!

Premie autoverzekering op basis van autogegevens

De verzekeraar heeft een aantal gegevens van jouw auto nodig om de hoogte van de premie te bepalen. Zo zal de verzekeraar het gewicht van de auto willen weten om mogelijke schade aan een ander in te kunnen schatten. De dagwaarde van de auto is belangrijk voor de uitkering bij een beperkt cascoverzekering. De leeftijd van de auto bepaalt grotendeels de dagwaarde. Bij all risk autoverzekeringen gaat de verzekeraar uit van de cataloguswaarde van de auto.

Premie autoverzekering op basis van persoonsgegevens

De premie van autoverzekeringen wordt deels bepaald door statistische gegevens die af te leiden zijn uit jouw persoonsgegevens. Zo is jouw leeftijd belangrijk, omdat jongere bestuurders vaker ongevallen veroorzaken. Belangrijker is echter jouw aantal schadevrije jaren. Hoe langer jij geen schade geclaimd hebt, des te lager zal de premie zijn die je voor de autoverzekering moet betalen.

Premie autoverzekering op basis van autogebruik

Andere belangrijke factoren zijn het aantal kilometers je jaarlijks met de auto rijdt en waar je dat doet. Iemand die veel op de weg zit, heeft een grotere kans om betrokken te raken bij een ongeval dan iemand die sporadisch rijdt. En wie in Drenthe woont, heeft een kleinere kans om schade te veroorzaken dan iemand die voornamelijk in de drukke Randstand rijdt. Deze factoren worden meegenomen bij het berekenen van de premie van de autoverzekering.

Premie autoverzekering op basis van type verzekering

Tot slot is het type verzekering bepalend voor de hoogte van de premie. De premie van autoverzekeringen met een WA-dekking ligt vele malen lager dan die van all risk autoverzekeringen. De laatste autoverzekering kent immers een veel uitgebreidere dekking waardoor de kosten voor de verzekeraar snel op kunnen lopen. Je kunt de premie van autoverzekeringen vaak verlagen door te kiezen voor een hoger eigen risico.

Premie autoverzekeringen vergelijken

Je kunt online heel eenvoudig de premies van verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Zo vind je met een druk op de knop altijd de goedkoopste autoverzekering. Het is echter belangrijk om niet alleen te vergelijken op de hoogte van de premie, maar ook te kijken naar de vergoedingen en de klanttevredenheid. Alleen dan vind je de beste autoverzekering met de laagste premie!