Klassieke opbouw voor een stevige structuur

Rabatdelen. Zegt dat je wat? Nee? Zeker weten dat je ze wel bent tegengekomen! In onderstaand artikel leer je alles over het gebruik ervan en waarom ze het overwegen waard zijn.

 

Rabatdelen zijn niets anders dan planken die over een zeer specifiek profiel beschikken. Over de gehele lengte bevindt zich een inkeping aan de onderkant, die ook wel een groef wordt genoemd. Aan de bovenzijde zit een uitstekend deel, ook wel de messing genaamd. Je raadt het al, jij slimmerik; op deze manier passen de planken precies in elkaar! Dit stapel proces krijgt ook wel de naam ‘potdekselen’ mee. De panelen worden ook wel ‘gevelplanken’ genoemd en misschien ben je wel bekend met de alternatieve term ‘Scandinavisch hout’. Of misschien wel niet.

 

Hoe dan ook, vandaag de dag is de techniek nog steeds ontzettend populair.

Toepassingen

Weet je wel, die planken die als langwerpige dakpannen over elkaar heen zitten? Dat zijn nou rabatdelen! Je kent ze vast wel uit schuttingen, schuren, blokhutten en andere houten structuren. In de bouwmarkt vind je deze rabatdelen van de hoogste kwaliteit. Duurzaamheid is ook nog eens gegarandeerd! Dat maakt extra lang van je zelfgebouwde constructie genieten mogelijk.

Voordelen

Allereerst is er natuurlijk het schitterende uiterlijk. Maar alleen daarvoor doe je zo’n investering van geld, moeite en tijd niet. Wat dacht je dan van afwatering? Jawel, dankzij de schuine ligging stroomt regenwater heel gemakkelijk weg. Ook de wind heeft geen mogelijkheid om door je wand heen te dringen daar er tussen de plank en de stijl waar die zich tegenaan bevindt geen ruimte zit. En dat brengt nog een voordeel met zich mee; pottenkijkers hebben het nakijken!

Uiterlijk

Natuurlijk wil je dat jouw wanden er precies zo uit komen te zien als jij wilt. En dat is ook zeker mogelijk! Qua kleur heb je het namelijk helemaal voor het uitkiezen. Vuurrood of zeeblauw kunnen het eindresultaat worden, dat is uiteraard helemaal aan jou. Ook rabatdelen in het zwart zijn mogelijk. En mocht je een keer iets anders willen, dan doet een likje verf uiteraard wonderen!