Sollicitatie tips voor starters

Ieder jaar stijgt het aantal goed opgeleide mensen in Nederland. Dit maakt het steeds lastiger voor starters om succesvol de arbeidsmarkt te betreden met een goede baan. De concurrentie is moordend en het wordt alleen maar erger door het stijgende aantal hoog opgeleide mensen. Hoe betreed je de arbeidsmarkt succesvol als starter? Hier een aantal praktische tips.

Begin op tijd met zoeken

Het is misschien wel vanzelf sprekend, maar begin op tijd met zoeken naar een baan. Hoewel veel afstudeerders een contract krijgen aangeboden bij het bedrijf waar zij afstuderen, is dit niet een zekerheid waar je zomaar vanuit kunt gaan. Begin dus op tijd met het oriënteren van de mogelijkheden. Stuur alvast een aantal sollicitatiebrieven de deur uit tijdens de afronding van je studie. Zo heb je niet alleen al een aantal lijntjes uitstaan voor wanneer je afstudeert, maar wanneer je uit meerdere banen kunt kiezen heb je tevens een betere onderhandelingspositie.

Verwacht niet te veel van je eerste baan

Maar weinig mensen vinden direct hun droombaan. De regel dat je eerst ervaring op moet doen, voordat je jouw droombaan kunt vinden is geen fabeltje. Verwacht dus niet dat je direct jouw droombaan gaat vinden. Je zult eerst meters moeten maken en jezelf bewijzen. Op deze manier kun je je CV steeds verder uitbreiden en ontwikkel je een betere uitgangspositie voor jezelf om tot jouw droombaan te kunnen komen.

Een overtuigend CV

Bedrijven krijgen ieder jaar ontzettend veel CV’s toegestuurd. Het is dus erg belangrijk om jouw CV zo overtuigend mogelijk te maken zodat jij uit de stapel CV’s wordt uitgekozen om op gesprek te mogen komen. Zeg iets over jezelf in jouw CV, zo leert het bedrijf je al een beetje kennen. Tevens is het belangrijk om zelfstudie te vermelden op je CV. Veel mensen vergeten dit, waardoor ze een groot deel van hun kennis niet laten zien. Een uitgelezen kans voor jou om je te onderscheiden. Daarnaast zijn leuke projecten, stages en wellicht nog buitenschoolse activiteiten zoals bestuurslid van een studentenvereniging belangrijk onderwerpen om te benoemen op je CV. Haal alles uit de kast om jezelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor jouw toekomstige werkplek.

Motivatiebrief

Belangrijk naast een overtuigend CV is een goede motivatiebrief. Goed om in gedachten te houden is dat de motivatiebrief moet aansluiten bij jouw CV. In de motivatiebrief schrijf je waarom jij, en niemand anders, de aangewezen persoon bent voor de openstaande vacature. Om de lezer te overtuigen kun je sterke kanten van jezelf laten zien door goede voorbeelden te geven hoe je deze sterke punten hebt toegepast in de praktijk. Bijvoorbeeld, laat zien dat je klantvriendelijk bent omdat je jarenlange ervaring hebt in de horeca. Hier heb je als gastheer/gastvrouw vele gasten mogen ontvangen.

Ben jij net afgestudeerd en op zoek naar een baan? Wees niet bang om een stukje van jezelf te laten zien en toon waar je goed in bent. Zorg je jezelf onderscheid ten opzichte van de rest van de afstudeerders.