Wat is cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn tegenwoordig zeer populair. Sinds de introductie van Bitcoin in 2009 zijn er steeds meer cryptovaluta bij gekomen. Momenteel zijn er meer dan 1500 verschillende coins en tokens in omloop. De totale marktomvang van cryptovaluta is meer dan 200 miljard dollar. Maandelijks komen er steeds meer Nederlanders bij die cryptovaluta bezitten. Dit is vrij logisch omdat het verleden heeft aangetoond dat investeren in cryptovaluta tot vrij hoge rendementen kan leiden. In 2009 kostte een Bitcoin minder dan een eurocent. Tegen het einde van 2017 kostte diezelfde Bitcoin bijna 16 duizend euro.

In dit artikel wordt uitgelegd uit wat cryptovaluta exact is. Cryptovaluta is digitaal geld. De eerste cryptovaluta is Bitcoin en is ontworpen door Satoshi Nakamoto. Satoshi ontwierp de Bitcoin omdat hij een statement wilde maken tegen de manier waarop nu ons normale geld gemaakt wordt. Satoshi vindt dat het huidige systeem veel nadelen heeft die onder andere geleid hebben tot het begin van de economische crisis in 2008.

Wat cryptovaluta anders maakt

Het grootste nadeel van euro’s en dollars is kwantitatieve versoepeling. De centrale banken zijn gemachtigd om simpelweg geld bij te printen wanneer zij het nodig vinden om op een bepaalde manier de economie te stimuleren. Dit betekent dat er meer geld in omloop wordt gebracht waardoor het geld wat voorheen in omloop was minder waard wordt. Oftewel, het leidt tot inflatie. Een ander nadeel van het huidige systeem is fractional reserve banking. De waarde van euro’s of dollars wordt gedekt door goud omdat goud waardevast is. Het is schaars en je kunt niet simpelweg extra goud printen.

Dit zou betekenen dat de banken voor elke euro die ze moeten uitgeven deze waarde in goud moeten hebben. Als iedereen het vertrouwen in de euro verliest dan zou de bank iedereen van genoeg goud moeten kunnen voorzien. Helaas is dit niet zo en houdt de bank maar een fractie aan goud achter om de euro te kunnen dekken. Dit maakt traditioneel geld heel risicovol.

Wil je meer lezen over cryptovaluta? Kijk dan op de website van The Crypto Invstor NL.